23 September 2023
  • 23 September 2023

Interviu Sergiu Stancu: ”Trebuie să lucrăm pentru prezent, dar să și clădim pentru viitor”

By on 18 May 2021 0 2065 Views

Sergiu Stancu (38 de ani) a fost numit, luni, în funcția de selecționer al naționalei masculine de volei a României. În această calitate, a oferit un interviu site-ului oficial al Federației Române de Volei.

Reporter: Felicitări pentru numirea în funcția de selecționer al naționalei masculine de volei. Cu ce gânduri veniți în nou post?

Sergiu Stancu: Vă mulțumesc. În primul rând vreau ca naționala să urce în clasament, să aibă o evoluție bună în meciurile pe care le dispută și, evident, să câștige cât mai multe partide. Mereu am spus că evoluțiile bune de pe teren sunt singurele care vor da și rezultatele. Pot să vă asigur că toți jucătorii care vor fi convocați vor da totul pe teren în meciuri și la antrenamente pentru a ne atinge obiectivele. Numai prin muncă se pot realiza aceste lucruri pe care ni le dorim cu toții.

Veți veni cu un staff nou?

Da, voi încerca să aduc alături de mine un staff cu care am mai lucrat și în care am mare încredere. Este vorba de Răzvan Tănăsescu, care îmi este secund și la Arcada. Aș dori și un preparator fizic cu care am colaborat foarte bine ani buni, italianul Carlo Sati, cu care colaborez și la Galați. Cred că ar fi prima dată când naționala ar avea un preparator străin și cred că pentru a obține succese este esential să avem foarte bine acoperit acest post. E un lucru necesar. Statistician va rămâne Marius Pop, care lucrează de ani de zile alături de naționala României și o face foarte bine.

Veți aduce jucători noi pentru participarea în Golden League?

Aș vrea să mai aduc câțiva jucători față de cei convocați inițial, pentru a-i vedea la lucru. Intenția mea este de a lua la lot și jucători de reală perspectivă, pentru că vreau să avem în lot și voleibaliști de viitor, care să crească alături de voleibaliștii cu experiență și astfel că facem o națională echilibrată, care să obțină rezultatele pe care le dorim cu toții. Trebuie să lucrăm pentru prezent, dar să și clădim pentru viitor.

Veți continua în paralel și la națională și la Arcada Galați?
Da, nu există nici un impediment să fac acest lucru, pentru că nu se suprapun competițiile. Deci pot lucra în paralel și la Arcada și la națională.

Care este obiectivul pentru Golden League?

În Golden League ne propunem să avem o evoluție bună, iar jucătorii să joace la potențialul lor maxim. Doar așa vor apărea și rezultatele, pentru că, după cum am mai spus, acestea trebuie să vină în urma evoluțiilor bune.

Ați fost prezent la meciurile de la Ploiești, din calificările pentru Europene. Ce ați păstra din evoluția jucătorilor români din acele partide?

Eu îl respect foarte mult pe domnul Pascu, a făcut foarte multe pentru voleiul românesc, atât ca jucător, cât și ca antrenor. Să nu uităm că dânsul a calificat România la Europene după 24 de ani, a câștigat Silver League. Rezultatele au vorbit pentru dânsul de-a lungul timpului, așa că bazele sunt puse, chiar dacă de data aceasta s-a ratat calificarea. Voi încerca să aduc câteva îmbunătățiri în joc, dar timpul va fi scurt. Vom analiza ce s-a întâmplat la Ploiești și vom încerca să îmbunătățim ce vom reuși, acolo unde va fi cazul.

Ce obiectiv v-ați stabilit la națională?

Vom lupta pentru o evoluție bună, pentru a produce un volei de calitate, iar în urma acestor lucruri vor veni și rezultatele. Suntem aici să câștigăm, dar să știți că obiectivele mari sunt formate din obiective mai mici. Așa că cel mai important meci e cel care urmează. Este, poate, o expresie foarte des utilizată, dar reprezintă adevărul-adevărat. În sport e mereu important e să câștigi următoarea partidă, apoi, când se adaugă victoriile, putem vorbi de atingerea unui obiectiv mai mare.

Când veți conduce primul antrenament?

Ne vom reuni miercuri, pentru că băieții au avut două zile libere meritate după o perioadă lungă de cantonament. Atunci vom începe treaba pentru Golden League.

FOTO: Arcada Galați