6 December 2023
  • 6 December 2023

FEMININ / Vis de adolescentă

By on 18 October 2023 0 799 Views

Daria Ocenic este cea mai tânără voleibalistă din România care a debutat în Liga Campionilor: la 14 ani și 90 de zile. Daria este o tânără speranță a voleiului românesc și își dorește să ajungă o mare jucătoare

12 octombrie 2023 va rămâne o dată extrem de importantă în cariera tinerei Daria Ocenic. E data în care centrul de la Volei Alba Blaj a debutat într-un meci de Liga Campionilor. Avea doar 14 ani și 90 de zile! Practic, la trei luni după ce și-a făcut buletin, Daria a jucat pentru prima dată în cea mai importantă competiție intercluburi.

”Când antrenorul Stevan Ljubicic mi-a făcut semn să mă pregătesc, că intru, am simțit un val de căldură în tot corpul. Îmi tremurau picioarele, dar toate fetele au sărit pe mine, m-au încurajat, toate se bucurau pentru mine”, a povestit Daria Ocenic.

Au fost momente care vor rămâne în mintea ei toată viața. ”Totul a însemnat o veșnicie, dar am fost tare fericită, a fost o experiență de neuitat”, a povestit Daria.

Daria Ocenic (nr. 13) sărbătorind câștigarea Supercupei României cu Volei Alba Blaj FOTO: Marius IONESCU

A început voleiul la 8 ani

La un metru și 82 de centimetri, Daria joacă pe postul de centru, dar la echipa de cadete, la grupa sa de vârstă, evoluează ca opus sau fals. ”Îmi place mai mult ca fals, pentru că acolo atac mai multe mingi, dar și în poziția de centru ai un rol foarte important în echipă”, crede Daria.

Născută la Sibiu, Daria Ocenic a început voleiul la 8 ani, la ACS Champions Sibiu, după ce a mai practicat balet, dansuri și a luat lecții de canto. ”Nu erau de mine. Eu aveam energie, iar mama m-a dus la volei. Mi-a plăcut din prima și am știut de la început că o să fac ceva în volei”.

A semnat în vară cu Volei Alba Blaj, campioana României pentru că e pista ei de lansare spre voleiul de înaltă performanță. ”Visez să ajung o jucătoare foarte bună, să îmbrac tricoul naționalei României”, e dorința Dariei. Îi place foarte mult de Nneka Onyejekwe, veterana Blajului, dar idolul ei este turcoaica de origine cubaneză Melissa Vargas. ”Este incredibil cum poate să joace, ce calități are! Mi-ar plăcea să ajung și eu ca ea, deși știu că va fi foarte greu. Pentru asta însă muncesc, zi de zi mă pregătesc”.

Fiind mezina echipei, Daria e mereu în centrul atenției. ”Toate fetele mă încurajează la orice fac, sunt alături de mine”. Colega de cameră a Dariei este belgianca Britt Rampelberg. ”Ne înțelegem foarte bine, e o fată deosebită”.

Numărul 13, cu noroc

Daria a jucat la toate echipele cu numărul 13 pe tricou. ” E data mea de naștere și 13 e numărul meu norocos. Știu că nimeni nu se înghesuie să joace cu 13, dar mie îmi place”.

Adolescenta merge zilnic la școală, e în clasa a opta la Colegiul Național ”Inochenție Micu-Klein”, dar apoi tot timpul este dedicat voleiului. Merge zilnic două ore la antrenamentul echipei de cadete, iar apoi trei alături de echipa campioană, de senioare. ”Aș sta toată ziua în sală, numai să știu că voi ajunge o mare jucătoare!”, încheie Daria. O adolescentă care își trăiește visul.