8 December 2023
  • 8 December 2023
  • Home
  • Noutati
  • INTERVIU / ”Cu această generație putem visa să ne calificăm și la Mondiale!”

INTERVIU / ”Cu această generație putem visa să ne calificăm și la Mondiale!”

By on 25 April 2023 0 1135 Views

Interviu cu antrenorul naționalei feminine sub 17 ani a României, Adrian Radu. ”O generație de sacrificiu care a pierdut doi ani din cauza pandemiei, s-a calificat la Europene. Nu sunt niște lideri în acest grup, dar am format o echipă”, spune tehnicianul

Naționala sub 17 ani a României s-a calificat la turneul final Euro 2023, care se va disputa în această vară (11-23 iulie) în Serbia și Ungaria. Micile noastre tricolore au câștigat grupa de calificare de la Telavi (Georgia), obținând trei victorii din toat atâtea partide disputate: 3-0 cu Austria, 3-1 cu Georgia și 3-1 cu Israel.

Antrenorul principal al fetelor noastre, Adrian Radu ne-a dat detalii despre turneul final, despre componentele naționalei României, dar și despre visurile unei generații de la care se așteaptă multe.

Domnule Adrian Radu, cum ar fi această generație în voleiul românesc? Cum ați caracteriza-o?

Această generație a fost una de sacrificiu. Spun asta pentru că, din cauza pandemiei, au pierdut doi ani de competiții. Cumva, recent s-au reglementat de către Federația Internațională de Volei vârstele pe plan internațional. Fetele s-au aliniat și ele băieților, și această generație a devenit generația 2007-2008.

Din lotul de 14 jucătoare cu care România a reușit calificarea la Europene, noi aveam doar 5 fete mai mari de vârstă, născute în 2007, restul sunt 2008 sau chiar mai mici. E un handicap față de celelalte echipe

Cum a fost grupa de calificare de la Europene? Una grea, una ușoară?

Grupa de la Europene nu a fost una grea, trebuie să recunoaștem, dar nici ușoară. A fost o grupă de dificultate medie. Pot spune că această echipă poate merge la Europenele din luna iulie cu un obiectiv măreț și anume calificarea la Campionatul Mondial. Pentru asta ar însemna că trebuie să ne clasăm între primele 6! Tocmai de aceea am încerca să integrez și două jucătoare mai tinere, să formez doi lideri ai generației 2009-2010.

Care sunt cele mai bune echipe din Europa la această generație?

Sunt trei forte: Italia (campioană europeană U16, U18, U20), Turcia (locul 2 la U16, U18, U20) și Serbia (loc 3 la U16 și U20). Mai e Olanda, Polonia.

Avem niște vârfuri în această generație?

Generația asta nu se bazează pe niște vârfuri. Avem o echipă bună, dar nu avem și niște lideri. Așa cum s-a întâmplat la generațiile anterioare. La 2003-2004 au fost Alexia Căruțașu și Francesca Alupei, la 2004-2005 le-am avut pe Iarina Axinte, Paula Partnoi și Ștefania Cheluță.

La volei a importantă și înălțimea. AVem o echipă înaltă, una scundă?

E o echipă cu o talie peste medie, dar dacă ne comparăm cu Serbia, cu Turcia, cu Polonia sau Italia, stăm rău. Toate aceste echipe au cel puțin trei  voleibaliste care depășesc 1,90 metri. La noi, cele mai înalte fete sunt Catrin Ștefanov (1.89 m), Daria Barbu (1.87 m) și Daria Cocan (1.86 m). În rest mai sunt pe acolo între 1.80 și 1.83 metri

Într-o lume dominată de telefoane, tablete, gadgeturi cum vă descurcați cu aceste fete tinere?

Impunând reguli stricte la lotul national. Am găsit înțelegere din partea fetelor, dar și a familiilor acestora. La masă nimeni nu are voie cu telefonul, la fel și înainte de antrenament. Părinții pot fi un factor perturbator și limitativ, dar la toate generațiile pe care eu le-am pregătit, am stabilit reguli clare. Și, cu puțină diplomație, părinții au devenit un factor pozitiv.

Pe 28 aprilie se va desfășura tragerea la sorți. Ce grupă v-ați dori?

Mai contează ce-mi doresc eu? Sper să avem și noi un pic de noroc pentru că toate echipele vor intra în aceeași urnă. Și ai putea nimeri doar cu naționale foarte puternice. Era mai bine cu capi de serie, după părerea mea.

Înainte de Europene veți mai avea vreun turneu de pregătire?

Da, mergem la Balcaniadă. În Serbia vor fi șase echipe. Am nimerit rău, alături de Serbia și Bulgaria, pe când în partea cealaltă sunt Turcia, Bosnia și Macedonia de Nord.

Cu ce alte probleme vă mai confruntați la lot?

Probleme sunt, mai apar, dar eu cred că le vom rezolva. Sunt mereu discuții, când ești antrenor la lot, că de ce nu joacă X mai mult ca Y, sau de ce eu, antrenor la Dinamo, le favorizez pe fetele mele? Repet, aceste lucruri trec, vin altele. Important este să avem rezultate. Aceste fete, multe dintre ele vor susține în această vară examenul de capacitate, trec din clasa a opta în clasa a noua. Întrerup pregătirea, merg la meditații. Dar nu avem ce face, e foarte importantă și școlarizarea lor.

LOTUL ROMÂNIEI ÎN PRELIMINARII

Eva Vizitiu 2007 – CSȘ Craiova

Vanesa Grigore 2008 CS Dinamo București

Maria Știrbu 2007 CSM București

Maria Coman 2008 CS Dinamo București

Irina Sara Buricea 2008  CS Dinamo Bucrești

Ioana Criclevit 2007  CSM București

Maya Ferencik 2008 CS Dinamo București

Daria Cocan 2007 CSȘ Turda

Carla Pârv 2007 Bega Timișoara

Raluca Puică 2008 CS Dinamo București

Maria Cimbru 2009 CS Dinamo București

Daria Barbu 2008 CS Dinamo București

Catrin Elena Ștefanov 2008 CSM București

Bianca Cucu 2010 CSȘ Buzău

Antrenori

Adrian Radu – CS Dinamo București

Adrian Negrei – CSM București